Plaatsbeschrijvingen

Een plaatsbeschrijving is een rapport waarin gedetailleerde informatie over een pand en de staat waarin deze verkeert te vinden is. Deze wordt bijvoorbeeld toegepast bij particuliere huur, maar ook bij aanvang van bouwwerken. Dit rapport komt goed van pas wanneer het vermoeden bestaat dat een huurder zich niet als ‘’goede huurder’’ heeft gedragen, maar kan ook aantonen dat de verhurende partij in gebreke is gebleven. Door het rapport te traceren kan worden nagegaan in welke staat een woning zich bij aanvang van de contractperiode bevond.

Eventuele verschillen met de in de plaatsbeschrijving opgenomen kenmerken kunnen op deze manier gemakkelijker aan de huurder worden toegewezen. Ook kan dit rapport van belang zijn voor een huurder. Mocht een huurder gewezen worden op bepaalde gebreken van de door hem gehuurde woning, dan kan hij met behulp van de plaatsbeschrijving aantonen dat deze zaken al speelden voor hij zijn intrek in het pand nam.

Kortom: Een plaatsbeschrijving kan alle partijen veel discussie en onenigheid besparen.

Ondertekend document

Is een plaatsbeschrijving verplicht?

Bij intrede zijn huurder en verhuurder verplicht om een plaatsbeschrijving op te laten stellen. Bij uittrede is een plaatsbeschrijving niet verplicht, tenzij de verhuurder of huurder dit verlangt. U vindt de exacte regels over het al dan niet laten opmaken van een plaatsbeschrijving terug in het Vlaams Woninghuurdecreet onder artikel 9, §1 en 2.

Stallis

Hoe gaat dit in zijn werk?

Onze experts kunnen u binnen korte tijd van dienst zijn. Na ontvangst van uw aanvraag voeren wij de plaatsbeschrijving binnen een week uit. Wij lopen hiervoor door het pand en zullen een rapport samenstellen waarin de staat van de woning beschreven staat en eventuele reeds bestaande gebreken terug te vinden zijn. Zowel de huurder als verhuurder kunnen dit rapport te allen tijde opvragen.

Bent u geïnteresseerd in een plaatsbeschrijving? Of wilt u weten wat een plaatsbeschrijving in uw geval zal kosten? Neemt u dan contact met ons op, wij helpen u graag verder.

Overeenkomst

Wilt u direct een plaatsbeschrijving aanvragen? Of heeft u een andere vraag?

Deze website maakt gebruik van cookies. Deze cookies zijn nodig voor het functioneren van de site en voor het verzamelen van analytische gegevens.